Storstadsbarometern är en omfattande trendundersökning som görs i tidningen Nöjesguidens nätverk. Det har gjorts två stora trendstudier på över 130 frågor, den första i november 2005 med ca 400 respondenter från Stockholm, Göteborg och Malmö, och den andra i maj-augusti 2010 med över 1 100 respondenter. Det görs löpande nya undersökningar. De stora trenderna som identifieras i Storstadsbarometern 2010 är den naturliga trenden, hemmatrenden, lagom är bäst-trenden, må bra-trenden och väx upp-trenden. Tjänster kring trendstudierna utförs av företaget Storstadsbyrån.

måndag 15 november 2010

Miljön är viktigaste trenden - men ordet miljö används inte

I Storstadsbarometern frågar vi också deltagarna om de tre viktigaste trenderna framåt som sammanfattar utvecklingen de närmsta åren i samhället. Då kommer miljöfrågorna på överlägset främsta plats. Jag var och föreläste om miljö förra veckan och då reflekterade jag över just detta. Det är faktiskt inte ordet miljö som används. Det är en livsstil som är mer RESURSNÅL på olika sätt och som är hälsosam för både kroppen, djuren, naturen och själen! Kretsloppet håller på att ta steget in i kropp och själ!


Ett exempel: istället för att gå på gym - ut i naturen och promenera. Du upplever naturen och lär dig mer om hur den ska tas om hand, du sparar pengar på att inte köpa gymkort och energi genom att inte använda något inomhus. Du kanske plockar något nyttigt att äta för hälsan, och du rör på dig vilket är bra för kroppen. Dessutom är det härligt för själen att vara i naturen.


De ord som istället används talar mer om naturen och om att spara på resurser, och de dyker upp på alla områden, allt ska hålla länge och vi ska leva i harmoni med naturen. Inte bara för miljöns skull utan också för att vi ska må bra. Några exempel:


Resurssnålt
Reuse
Inte shoppa, sluta med beroenden
Ekologiskt
Etiskt
Kemikaliefritt
Människor &natur ska må bättre
Koll ursprung och råvaror
Fairtrade
Grön tillväxt
Harmoni, balans, äta sig frisk
Hållbar utveckling
Klimatsmart
Second hand
Miljömedvetet
Naturligt leverne
Närodlat/hemodlat
Små lokala affärer o delin, man vill känna sin handlare

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar