Storstadsbarometern är en omfattande trendundersökning som görs i tidningen Nöjesguidens nätverk. Det har gjorts två stora trendstudier på över 130 frågor, den första i november 2005 med ca 400 respondenter från Stockholm, Göteborg och Malmö, och den andra i maj-augusti 2010 med över 1 100 respondenter. Det görs löpande nya undersökningar. De stora trenderna som identifieras i Storstadsbarometern 2010 är den naturliga trenden, hemmatrenden, lagom är bäst-trenden, må bra-trenden och väx upp-trenden. Tjänster kring trendstudierna utförs av företaget Storstadsbyrån.

onsdag 28 december 2011

Ny mini-undersökning inför 2012 - vad blir nästa års trender?

Vi använder läppstift nu när det är lågkonjunktur, 2012 års nyårslöfte blir att träna eller bli kär - och vi vill ha mindre sexutsvävningar i media

I en helt ny kortversion av den omfattande trendspaningen Storstadsbarometern har ett urval av opinionsbildare inom tidningen Nöjesguidens kontaktnät återigen förutspått några trender i samhället inför 2012.  I den första undersökningen som gjordes 2005, och i uppföljaren 2010, lyckades den här målgruppen med hög träffsäkerhet förutspå ett antal samhällstrender. Våra briljanta trendspanare har nu gjort det igen! Vi kommer att löpande lägga ut lite kommentarer och tankar från den nya trendspaningen här på Storstadsbloggen.

En nyhet inför 2012 är att resondenterna tror att användningen av kosmetika, skönhetsprodukter och mindre ingrepp kommer att öka under nästa år som en reaktion mot den ekonomiska krisen. Ett bra citat från undersökningen är "mer läppstift i lågkonjunktur". Några tror också på att vi kommer använda starkare färger när vi sminkar och klär oss bara för att lysa upp tillvaron lite.

Trenden mot att skaffa barn i allt yngre ålder fortsätter och i linje med det stärks ”hemmatrenden”. Vi hyllar allt mer det nära och intima livet med familj och vänner.

Den fria synen på sexualitet spås vara här för att stanna, men det är mindre aktuellt att hänga ut sitt sexliv till allmän beskådan i samtal, media och på nätet. Det är inne att må bra och ett vanligt nyårslöfte är att bli kär.

Sveriges politiker får totalt bottenbetyg, oron är stor för världens utveckling och miljöpartiet är absolut största partiet i den unga storstadsmålgruppen. Mer om detta senare!

Storstadsbarometen använder en specifikt utvecklad metod för trendspaning där över 400 trendkänsliga personer tillsammans bedömer framtidens trender.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar