Storstadsbarometern är en omfattande trendundersökning som görs i tidningen Nöjesguidens nätverk. Det har gjorts två stora trendstudier på över 130 frågor, den första i november 2005 med ca 400 respondenter från Stockholm, Göteborg och Malmö, och den andra i maj-augusti 2010 med över 1 100 respondenter. Det görs löpande nya undersökningar. De stora trenderna som identifieras i Storstadsbarometern 2010 är den naturliga trenden, hemmatrenden, lagom är bäst-trenden, må bra-trenden och väx upp-trenden. Tjänster kring trendstudierna utförs av företaget Storstadsbyrån.

onsdag 20 oktober 2010

Små handlare och delikatessbutiker & hantverk växer fram i stadskärnorna!

Hela 57% av trendspaningarna inom butik handlar om att vi kommer att handla i mindre, lokala affärer som blir specialister på surdegsbröd, köttbodar eller ostaffärer och så vidare (resten handlar om ekologiska affärer och nätbutiker för mat). Vi går mer mot det kontinentala där lokala, personliga handlare blir viktiga. Dessutom vill fler vårda sina kläder, skor och sy om sina kläder vilket skapar en boom för skomakare och liknande hantverksyrken. Istället för att köpa en ny designerväska lämnar jag in min gamla och vårdar/syr om.... Eftersom fler vill jobba med händerna finns här många affärsmöjligheter för unga entreprenörer! Man funderar på om det personliga kommer igen här också?

Detta kanske också leder till att fler stadskärnor längre ut från staden växer fram? Det är vad vår trendpanel förutspår. Se nedan för några citat:

Livsmedelsbutikerna kommer kämpa för att försvinna och bli ersatta av enast speceributiker och kommer därför satsa mer på att framstå som kontinentala och mysiga med stor variation.

Handla direkt från bonden. Bröd hos bagare, kött hos kötthandlaren o.s.v. Samt att hadla på den livsmedelsaffär nära där man bor.

Små, spännande närbutiker med ett utbud som inte endast är standard varor + utökad torghandel

Stora delar av sortimentet kommer vara svenska råvaror. Manuella diskar där du kan köpa vad du vill. Mindre med färdigförpackat kött. Fler små speceriaffärer. kanske någon affär per stadsdel med dygnetrunt öppet.

Handla direkt från bonden. Bröd hos bagare, kött hos kötthandlaren o.s.v. Samt att hadla på den livsmedelsaffär nära där man bor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar