Storstadsbarometern är en omfattande trendundersökning som görs i tidningen Nöjesguidens nätverk. Det har gjorts två stora trendstudier på över 130 frågor, den första i november 2005 med ca 400 respondenter från Stockholm, Göteborg och Malmö, och den andra i maj-augusti 2010 med över 1 100 respondenter. Det görs löpande nya undersökningar. De stora trenderna som identifieras i Storstadsbarometern 2010 är den naturliga trenden, hemmatrenden, lagom är bäst-trenden, må bra-trenden och väx upp-trenden. Tjänster kring trendstudierna utförs av företaget Storstadsbyrån.

onsdag 13 oktober 2010

Unga priorierar tryggt vardagsliv framöver!

Storstadsbarometern 2010, unik trendundersökning förutspår vardagsrealism:
Unga vuxna förutspår fokus på vardagsliv, trygghet och lugn
-       Unga opinionsbildare spår enkla, trygga lösningar med fokus på det personliga

I dag presenterades resultatet av Storstadsbarometern 2010, en undersökning i Sveriges mest träffsäkra opinionspanel representerade av tidningen Nöjesguidens läsare. Vi ser nu en ännu mer intensiv fortsättning på trenden med det lantliga, naturfokuserade, gröna och ett lugnare tempo. Vi har fått se många av trenderna från 2005 års undersökning slå in. Trenden med globalt och ekologiskt ansvar känner vi igen i 1970-talets värderingar och många av dessa trender fortsätter nu -  Framöver går det över i en önskan om ett tryggt, enkelt och sunt vardagsliv med en god ekonomi och sunda relationer. Ord som är centrala för unga är ansvar, gränser, balans och enkelhet. Vi har lärt oss av misstagen från den vilda självförverkligande 90-talsindividualismen som nu på 10-talet går över i vardagsrealismen.
-          Inte för mycket jobb, inte för mycket sex, inte för mycket tradition, inte för mycket shopping utan ett lagom leverne med ett lagom bra arbete som passar just mig. De unga inser att det kan vara positivt att vara en del i ett kollektiv eftersom det ”blir så jobbigt att vara så speciell hela tiden”, säger Lisa Lönner Pulkkinen på PS Communication som står bakom undersökningen.
Många tar det lugnare, stressar av och söker trygga, stabila relationer baserat på kunskap om hur man mår bra. Beroende på friheten att välja själv kan man göra trygga, enkla och sunda val. En ökande ”valtrötthet” leder till en önskan om enklare lösningar. Hemlivet och det lugna livet är något som hyllas och prioriteras.
-          Kanske det låter tråkigt? Inte alls, det är kloka slutsatser efter en zappande, stressande och självcentrerad era full av personfixering. Unga opinionsbildares uppgift i samhället är att skapa motreaktioner.  Nu är det dags att bli lite mer doldis, leva det stilla livet med realistiska krav på arbete och självuppfyllande, säger Lisa Lönner Pulkkinen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar